Analýza a rozvoj elektronické aplikace služby SIPO z pohledu organizace jako zákazníka České pošty, s. p. - Plačková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2009)
Vznik elektronické aplikace služby SIPO (eSIPO) České pošty, s. p. byl reakcí na současný rozvoj elektronizace poštovních služeb, a tím i správným krokem k vylepšení uživatelského komfortu ve vztahu k zákazníkovi. Tato práce je zaměřena na službu eSIPO organizacím, která nabízí možnost správy plateb efektivní a moderní elektronickou cestou. Cílem práce je tuto službu charakterizovat, analyzovat a následně navrhnout a vyhodnotit úpravy, které by měly vést k uspokojení prioritních potřeb organizací.
Analysis and development of SIPO service electronic application in view of organization as the Czech post customer
Keywords: SIPO; eSIPO; organizace; plátci; elektronické aplikace; Česká pošta; SIPO; eSIPO; organizations; payers; electronic applications; Czech Post