Příprava benzoxaborolů z odpovídajících benzazaborolů - Helán, Jan (Univerzita Pardubice, 2021)
Práce si klade za cíl představit dosud známé metody syntézy benzoxaborolů. Pozornost je věnována hlavně stabilitě a reaktivitě benzoxaborolového kruhu. Uvedena jsou rovněž známá využití těchto sloučenin. Hlavním cílem je však představení nového způsobu syntézy benzoxaborolů založené na transformaci dříve připravených, ale také zcela nových benzazaborolů. Jedná se o řízenou hydrolýzu a následnou reakci se silnou organickou kyselinou, která poskytuje s vhodně substituovaným benzazaborolem cílený benzoxaborol. Pozornost je věnována charakterizaci vznikajících produktů a meziproduktů syntéz.
The synthesis of benzoxaboroles from benzazaboroles
Keywords: bor; benzoxaborol; benzazaborol; syntéza; hydrolýza; reaktivita; boron; benzoxaborole; benzazaborole; synthesis; hydrolysis; reactivity