Stanovení fluoridových iontů v anorganických solích potravinářské kvality - Agosztová, Marcela (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku fluoridových iontů obsažených ve fosforečnanových solích potravinářské kvality, dodané od společnosti FOSFA a. s. a na jejich metody stanovení. První část této práce je věnována fosforečnanům, jejich základním vlastnostem, struktuře a využití nejen v potravinářství, ale i průmyslu a domácnostech. Druhá část bakalářské práce je věnována možnostem stanovení fluoridových iontů, zabývá se jednotlivými metodami pro jejich stanovení. Další část práce je věnována stanovení fluoridových iontů jednoduchou analytickou metodou s využitím iontové chromatografie.
Determination of fluoride ions in inorganic salts of food quality grade
Keywords: fosforečnany; iontová chromatografie; fluoridy; ISE; phosphates; ion chromatography; fluoride