Antikorozní a fyzikálně-mechanické vlastnosti organických povlaků s obsahem jádrových lamelárních pigmentů MxMeyFe2O4 a MxMeyAl2O4 - Lebeda, Petr (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce se zabývá syntézou a aplikací jádrových pigmentů do nátěrových hmot. Byly připraveny alkydové, vodou ředitelné akrylátové, epoxidové a vodou ředitelné epoxidové nátěrové hmoty lišící se typem syntetizovaných pigmentů. Na základě fyzikálně mechanických vlastností a antikorozních účinností byl zkoumán vliv syntetizovaných pigmentů na vlastnosti nátěrového filmu.
Anticorrosive and physico-mechanical properties of organic coatings containing core lamellar pigments MxMeyFe2O4 and MxMeyAl2O4
Keywords: antikorozní pigmenty; spinely; antikorozní účinnost; lamelární pigmenty