Vývoj struktury a financování přenesené působnosti státní správy ve zvolené obci - Sedláčková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce je zaměřena na přenesenou působnost v obci Církvice. Cílem práce je vývoj a analýza přenesené působnosti v obci. Zjištění, zda finance ze státního rozpočtu dostatečně pokrývají náklady spojené s výkonem přenesené působnosti, zhodnocení stávajícího stavu a navržení možných změn vedoucích ke zlepšení. V úvodu práce jsou vymezeny základní pojmy související s veřejnou správou a popsaný vývoj územní samosprávy na našem území. V další části je představena obec Církvice. Je zde charakterizována její občanská vybavenost, vývoj demografických ukazatelů a infrastruktura obce. V závěru práce je provedena analýza přenesené působnosti v obci Církvice. Je zde zhodnocen stávající stav financování přenesené působnosti, který je vyhodnocen jako dostatečný, a navrženy možné změny vedoucí k optimalizaci výkonu přenesené působnosti v této obci.
Development of the structure and funding of the delegated powers of local government in the chosen municipality
Keywords: obce; obec Církvice; vývoj přenesené působnosti; financování přenesené působnosti; municipalities; municipality Církvice; evolution of delegated powers; financing of delegated powers