Globální celospolečenský problém mladých lidí - drogová závislost - Stonová, Petra (Univerzita Pardubice, 2007)
Bakalářská práce je věnována globálnímu problému mladých lidí – drogové závislosti. V první části práce nejprve charakterizuji globalizaci a globální problémy. Poté je popsán současný život mládeže. V další kapitole jsem nastínila problém drogové závislosti jako globálního problému mladých lidí. Stručně charakterizuji drogovou závislost, příčiny jejího vzniku a trendy užívání drog v Evropě a v České republice s následným porovnáním. V navazující kapitole se věnuji možnosti drogové prevence a jejími druhy. Poslední část bakalářské práce obsahuje dotazníkový průzkum, který je zaměřen na nejvíce ohroženou skupinu, a tou je mládež. V závěru jsou shrnuty výsledky mé práce.
Global all-society problem of young people - drug addiction
Keywords: drug addiction; global problems; juvenils; prevention; drogová závislost; globální problémy; mládež; prevence