Kvantifikace rizika pojišťovny v souvislosti se stanovením pojistného - Hýblová, Renáta (Univerzita Pardubice, 2013)
Pojišťovny jsou při své činnosti vystaveny mnoha rizikům a pro management pojišťovny, i pro dohled nad její činností je třeba tato rizika kvantifikovat. Míry rizika umožňují pojišťovně správně stanovit dostatečný vlastní kapitál, i adekvátní pojistné. Cílem diplomové práce je teoreticky popsat možnosti měření rizik pojišťovny v souvislosti se stanovením pojistného a prezentovat popsané metody na praktické ukázce jejích aplikace.
Quantification of risk of insurance company in connection with the determination of premium
Keywords: míry rizika; koherentní míry rizika; hodnota v riziku; krajní podmíněné očekávání; podmíněná hodnota v riziku; kolektivní model rizika; risk measures; coherent risk measures; value-at-risk; conditional tail expectation; conditional value-at-risk; collective risk model