Měření a zpracování velikosti dešťových kapek distrometrem pro predikci útlumu deštěm satelitních spojů - Kukla, Jiří (Univerzita Pardubice, 2018)
V této diplomové práci jsem se zabýval účinky deště (dešťových kapek) na radiokomunikace, zejména měrným útlumem mikrovlnného spoje a faktorem radarové odrazivosti. Měření deště jsem prováděl na videodistrometru v Ústavu fyziky atmosféry v Praze. Výsledky měření jsem zpracoval do formy jednominutových spekter dešťových kapek, ze kterých jsem dále vypočítal relevantní veličiny, na kterých jsou zkoumané problémy přímo závislé nebo jsou potřeba k jejich výpočtu. Například se jedná o kinetickou energii dešťových kapek, intenzitu srážek, momenty spektra atd. Dále jsem hledal vhodnou analytickou aproximaci těchto spekter kapek, přičemž zkoumaná rozložení pravděpodobnosti byla typu Exponenciální, Marshall-Palmer a Gamma. Na závěr jsme provedli porovnání útlumu z dat videodistrometru a útlumu, detekovaného z přijímací stanice družice Alphasat.
Distrometer rain drop size measurement and processing to predict rain attenuation on satellite links.
Keywords: videodistrometr; déšť; kapky; útlum; spektrum; aproximace; videodistrometer; rain; raindrops; attenuation; spectrum; aproximation