Mezináboženské vztahy na Pyrenejském poloostrově a Blízkém východě v 11.-13. století (komparace) - Vala, Tadeáš (Univerzita Pardubice, 2014)
Ve své diplomové práci se zabývám rozdílem ve vývoji mezináboženských vztahů na Blízkém východě a Pyrenejském poloostrově převážně v období od 11. do 13. století. Vybral jsem tuto dobu kvůli fenoménům křížových výprav do Palestiny a Sýrie a křesťanského (znovu)dobývání území Iberského poloostrova nazývané pojmem reconquista a jejich dopad na vzájemné postoje vyznavačů abrahamovských tradic. Za cíl si kladu nalézt shody a rozdíly ve vývoji vzájemných vztahů judaismu, křesťanství a islámu v těchto dvou lokalitách. Na základě analýzy kanonických textů a sekundární literatury vymezuji základní normy islámu ohledně zacházení s "lidem knihy" a vytyčuji křesťanské postoje k Židům a následně muslimům. Historickým popisem vzájemného střetávání judaismu, křesťanství a islámu na Blízkém východě a Pyrenejském poloostrově nastiňuji proměnu postojů a jednání těchto tradic k jinověrcům v daných lokalitách. Následně postoje abrahamovských tradic na Blízkém východě a Pyrenejském poloostrově vzájemně porovnávám, na čemž jsem prokázal, že zde byl vývoj mezináboženských vztahů rozdílný na jednu stranu kvůli ekonomickým, mocenským, či etnickým faktorům a na druhou kvůli odlišným postojům v jednotlivých náboženských tradicích.
Inter-religious Relations on the Iberian Peninsula and the Middle East in 11. - 13. Century (A Comparision)
Keywords: interreligious relations; crusades; reconquista; Near East; Iberian Peninsula; Judaism; Christianity; Islam; dissenters