Využití aktivního uhlí k odstranění složek nátěrových hmot na bázi halogenovaných barviv - Vostruhová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce pojednává o využití aktivního uhlí při odstraňování složek nátěrových hmot z modelových odpadních vod. Byla otestována adsorpční schopnost aktivního uhlí s účinkem tenzidu. Experiment byl proveden s reaktivními barvivy Acid Yellow 17 a Mordant Blue 9 na kolonách a v kádinkách. K vyhodnocení výsledků absorbance bylo využito spektrofotometru Cintra.
Utilization activated carbon for removes components of paints based on halogenated dyes
Keywords: aktivní uhlí; adsorpce; tenzidy; activated carbon; adsorption; surfactants