VLIV ŠÍŘKY SEDLOVÉ PODPORY NA STABILITNÍ ÚNOSNOST PŘÍČNĚ ZATĚŽOVANÉ VÁLCOVÉ SKOŘEPINY S POČÁTEČNÍ IMPERFEKCÍ - Voltr, Ondřej; Jilek, Petr (MAGNANIMITAS, 2017)
Článek se zabývá posouzením vlivu šířky sedlové podpory na stabilitní únosnost příčně zatěžované válcové skořepiny s počáteční imperfekcí. Posuzovanou konstrukcí je zjednodušená varianta válcové skořepiny (cisterny), která je uložena na dvou sedlových podporách. Počáteční tvarové imperfekce jsou vytvořeny vtlačením sedlové podpory do skořepiny. Nový deformovaný tvar skořepiny je následně použit jako výchozí imperfektní model pro nelineární numerické analýzy. Účelem analýz je stanovit redukční faktor α v závislosti na měnících se geometrických parametrech numerického modelu (úhel opásání 2θ, šířka sedlové podpory b). Numerické analýzy jsou provedeny v počítačovém programu COSMOS/M [1] založeném na metodě konečných prvků (MKP).
SADDLE SUPPORT WIDTH INFLUENCE ON THE CARRYING CAPACITY OF LATERALLY LOADED CYLINDRICAL SHELL WITH INITIAL IMPERFECTIONS
Keywords: počáteční imperfekce; válcová skořepina; MKP; sedlová podpora; ztráta stability; initial imperfections; cylindrical shell; FEM; saddle support; loss of stability