Příprava a charakterizace hnědých NIR pigmentů typu SrSn1-xMnxO3 - Hroch, Jan; Dohnalová, Žaneta (My University, 2021)
Tato práce je zaměřena na přípravu, charakterizaci a hodnocení optických vlastností perovskitových pigmentů SrSn1–xMnxO3. Pigmenty byly syntetizovány reakcí v pevné fázi s použitím mokré mechanoaktivace v prostředí etanolu. Všechny připravené vzorky byly aplikovány do organického laku. Barevné odstíny připravených pigmentů jsou v závislosti na teplotě kalcinace a množství manganových iontů šedozelené až tmavě hnědé. Vzorky byly také charakterizovány z hlediska distribuce velikosti částic a fázového složení. Hodnoty d50 se pohybují v rozmezí 1,2 – 3,2 µm. Jednofázový produkt byl připraven pouze v případě SrSn0,9Mn0,1O3 kalcinací při teplotě 1200 °C a vyšší. Pigmenty poskytují vysoké hodnoty sluneční odrazivosti, většinou R*≥20 %, v rozsahu vlnové délky 700-1650 nm. Dále je tuhý roztok SrSn0,9Mn0,1O3 (1200 °C) schopen odrazit téměř 40 % slunečního záření a lze jej doporučit pro venkovní aplikaci jako cool pigment.
Preparation and Characterization of Brown NIR Pigments of the SrSn1–xMnxO3 Type
Keywords: cool pigmenty; perovskit; optické vlastnosti; dopovaný SrSnO3; solární odrazivost; cool pigments; perovskite; optical properties; doped SrSnO3; solar reflectivity