Fenomén aktivního stáří z perspektivy odcházejících do penze - Nevečeřalová, Lada (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce se zabývá fenoménem aktivního stárnutí a jeho vlivem na zaujímané postoje k odchodu do starobního důchodu, v něm realizovaným volnočasovým aktivitám a jejich hodnocení z perspektivy odcházejících do penze. Výzkumným vzorkem byli aktéři nanejvýš dva roky starší či mladší jim stanoveného důchodového věku. Výzkum probíhal převážně za použití forem kvalitativních metod, konkrétně technikami rozhovoru a pozorování. Získaná data z výzkumného šetření byla podrobena analýze z pohledu teorie forem kapitálů francouzského antropologa Pierra Bourdieho.
Phenomenon of active ageing from the perspective of retiring eldarly
Keywords: aktivní stáří; odchod do penze; stárnutí; příprava na stáří; active ageing; retirement; ageing; preparing for retirement