Využití distribuce RHEL9 pro výuku počítačových sítí - Jiruše, Petr (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato práce se zabývá tématem využití distribuce Red Hat Enterprise Linux a dalších od ní odvozených pro výuku počítačových sítí. Znázorňuje a popisuje technologie používané v počítačových sítích aplikované v prostředí distribucí založených na Red Hat Enterprise Linux. Jejím cílem je prezentovat nastavení a provoz služeb přes lokální síť a poskytnout tak návod pro konfiguraci těchto služeb. Práce porovnává jednotlivé distribuce vycházející z Red Hat Enterprise Linux a snaží se čtenářovi přiblížit jejich silné a slabé stránky. Následná implementace a testování služeb probíhá ve virtualizovaném prostředí na počítačích, které používají ke své funkci operační systém Rocky Linux.
Using the RHEL9 distribution for teaching computer networks
Keywords: Linux; Red Hat Enterprise Linux; Rocky Linux; virtualizované prostředí; firewall; DHCP; DNS; FTP; Apache; konfigurace služeb; server; Linux; Red Hat Enterprise Linux; Rocky Linux; virtualized environment; firewall; DHCP; DNS; FTP; Apache; configuration of services; server