Trojramenné chromofory na bázi imidazolia - Čermáková, Hana (Univerzita Pardubice, 2014)
Byla provedena literární rešerše zaměřená na přípravu a využití imidazolia jako akceptorní jednotky push-pull chromoforů. Byly nalezeny dvě strategie syntéz vedoucích k těmto derivátům a obě byly experimentálně vyzkoušeny. Kvarternizací odpovídajícího imidazolu se podařilo připravit čtyři deriváty N,N dimethyl 1H imidazolia 2,4,5 trisubstituované fenylovými, 4 methoxyfenylovými, 3,4,5 trimethoxyfenylovými a thiofen 2 ylovými skupinami. Pro porovnání vlastností byly připraveny i odpovídající N methylované 1H imidazoly a odpovídající nesubstituované 1H imidazoly, ze kterých příprava vychází. Struktura a čistota cílových sloučenin byla potvrzena pomocí EI-MS, HR-MALDI-MS, 1H a 13C NMR a IR spekter. Pomocí UV/Vis absorpční spektroskopie bylo provedeno porovnání optických vlastností a míry přenosu vnitřního náboje ve všech připravených typech derivátů imidazolu.
Imidazolium based tripodal chromophores
Keywords: imidazolium; imidazol; chromofor; push pull systém; vnitřní přenos náboje; imidazole; chromophore; push pull system; intramolecular charge transfer