Syntéza chirálních katalyzátorů na bázi substituovaných imidazolů - Hývl, Jakub (Univerzita Pardubice, 2007)
Práce je zaměřena na přípravu imidazolových analogů salenu. Byly připraveny čtyři chirální substituční deriváty. Tyto sloučeniny byly identifikovány pomocí 1H a 13C NMR spektroskopie, HR-MS a FAB+-MS. Byl proveden experiment s jedním z derivátů použitým jako katalyzátor pro kinetickou resoluci racemického epichlorhydrinu.
Synthesis of chiral catalyst based on substituted imidazoles
Keywords: salen; imidazol; koordinační sloučeniny