Optimalizace kompresního zpracování u primárního radaru - Borůvka, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce se zabývá optimalizací kompresního zpracování signálu impulsního primárního koherentního radaru s frekvenční modulací impulsu. V prvních kapitolách jsou popsány základní vlastnosti radaru a radarového signálu a okolnosti, ovlivňující kvalitu jeho kompresního zpracování. V další části práce je na základě experimentálně zjištěných přenosových vlastností u konkrétního přehledového radaru pro řízení letového provozu navržena optimalizace modulace vysílaného signálu i jeho kompresního vzoru. Optimalizační algoritmy, robustní vůči velkým Dopplerovým posuvům byly ověřeny simulací na počítačovém modelu. Vývojem těchto sofistikovaných optimalizačních algoritmů se podařilo snížit úroveň postranních laloků při minimálních ztrátách kompresního zisku a zlepšit tak schopnost radaru detekovat slabší cíle v blízkosti silnějších. To vše bez nutnosti úpravy HW celého radaru.
Optimalization of primary radar compression processing
Keywords: primární radar; frekvenční modulace; kompresní filtrace; optimalizace; primary radar; frequency modulation; compression filtering; optimalization