Modelování bonity obcí pomocí Kohonenových neuronových sítí - Syrovátka, Marek (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá modelováním bonity obcí pomocí Kohonenových neuronových sítí. V procesu učení neuronové sítě jsou použita data o obcích Pardubického kraje. V teoretické části práce jsou uvedeny možnosti ohodnocování obcí a navržen vstupní vektor parametrů. Dále jsou charakterizovány typy učení v neuronových sítích, Kohonenovy neuronové sítě a Kohonenův učící algoritmus. Další část práce se zabývá předzpracováním vstupních dat a návrhem modelů Kohonenových neuronových sítí vhodných na klasifikaci obcí. Navrhnuté modely jsou verifikovány v prostředí MATLAB.
Modelling of municipal rating by Kohonen´s neural networks
Keywords: municipal rating; cluster analyses; Neural Networks; Classification; Algorithms; Kohonen`s neural networks; bonita; rating obcí; shlukové analýzy; neuronové sítě; Klasifikace; Algoritmy; Kohonenovy neuronové sítě; MATLAB