Studium a příprava topologických izolátorů - Šraitrová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá tzv. topologickými izolátory, které se ve svém objemu chovají jako běžný izolátor/polovodič, avšak na jejich povrchu existují stavy, které jsou schopny vést elektrický proud. Tyto stavy jsou vázány na inverzi valenčního a vodivostního pásu v materiálech vedoucí k netriviální topologii Brillouinovy zóny. Takové materiály umožňují spinový transport, což je činí atraktivní pro aplikace ve spintronice. I pro řadu dalších zajímavých vlastností jsou v centru zájmu laboratoří pevných látek po celém světě.
Study and preparation of topological insulators
Keywords: kvantový Hallův jev; spinový kvantový Hallův jev; topologické izolátory; Diracův kužel; quantum Hall effect; quantum spin Hall effect; topological insulators; Dirac cone