Propuštění pacienta na interním oddělení - Vápeníková, Simona (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce je zaměřena na problematiku edukace při propouštění pacientů z interního oddělení. V teoretické části práce se zabývám potřebami pacienta a to zejména potřebou informovanosti nemocného, dále pedagogikou a edukací jak obecně, tak také edukací v ošetřovatelském procesu a také zdravotnickou a ošetřovatelskou dokumentací, zejména z hlediska propouštěcí zprávy. V praktické části jsou uvedena data z dotazníkového šetření ze dvou nemocnic, kde zjišťuji některé edukační bariéry ze strany pacienta, následnou péčí o pacienta, jejíž zajištění by mělo být též předmětem edukace při posledním kontaktu pacienta se zdravotnickým personálem, a také subjektivní pocit pacientů ohledně jejich informovanosti. Po zjištění nedostatků v informacích pacientů jsem vytvořila leták pro pacienty a pomůcku pro sestru formou návodu pro edukaci při propuštění pacienta z oddělení.
Discharging a patient from department of internal medicine
Keywords: education; human needs; medical documentation; nursing process; edukace; potřeby člověka; zdravotnická dokumentace; ošetřovatelský proces