Nouzový stav v důsledku pandemie Covid-19 v České republice: případová studie - Janusová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2021)
V diplomové práci se analyzuje schopnost české vlády respektovat zásady krizového managementu a krizové komunikace a fungování Vlády ČR v době nouzového stavu při pandemii Covid-19 od 12. března 2020 do 11. dubna 2021. K vysvětlení vztahu mezi vládou, státem a podnikateli byl použit Pestoffův trojúhelník. Analýza jednání je vysvětlena pomocí modelu A-A-A (aréna, aktéři, agenda). S využitím pěti výzkumů CVVM bylo analýzou zjištěno, že vláda porušovala zásady. Nejvíce porušovala princip důvěryhodnosti a princip přesnosti a stručnosti. Komunikaci podryla opakovaná výměna ministra zdravotnictví a ani odborníci v lékařských vědách a postu ministra zdravotnictví nebyli schopni se shodnout na tom, co jsou účinná opatření. Vláda tedy nepostupovala v souladu se všemi zásadami krizového managementu a krizové komunikace.
The Covid-19 crisis in Czechia: a case study
Keywords: bezpečnost; krizové řízení; mimořádná událost; selhání; security; crisis management; emergency; failure