Ropná bezpečnost České republiky - Cemperová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2016)
Záměrem práce je zmapování ropné bezpečnosti ČR. Rovněž je popsána Státní energetická koncepce ČR, která definuje cíle v energetickém sektoru, Bezpečnostní strategie ČR, ve kterých je zkoumáno, jak se postupem času vyvíjela pozice energetické bezpečnosti. Dále je popsána působnost Správy státních hmotných rezerv a dalších společností, které působí v oblasti energetiky v ČR. Nejsou opomenuty ani statistiky těžby ropy v ČR, která není příliš vysoká, statistiky nouzových zásob, a také situace, kdy Správa státních hmotných rezerv rozhodla o uskladnění části ropných hmotných rezerv v Německu. Cílem práce je posoudit hrozby ropné bezpečnosti ČR a zhodnotit připravenost na stav ropné nouze. Připravenost na stav ropné nouze je na poměrně dobré úrovni a mezi hlavní hrozby se řadí vysoká závislost na dovozu ropy, malá diverzifikace exportérů a velmi malá těžba ropy v ČR.
Oil security of the Czech Republic
Keywords: energetická bezpečnost; ropná bezpečnost; ropa; ropovody; Česká republika; energy security; oil security; oil; pipelines; Czech republic