Studium interakce cytostaticky aktivního vanadocendichloridu s aminokyselinami obsahujícími sekundární aminoskupinu - Barlatovová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2008)
Reakcí vanadocendichloridu s prolinem a sarkosinem bylo připraveno osm vanadocenových komplexů s těmito aminokyselinami - [Cp2V(pro)]+, [(MeCp)2V(pro)]+, [Cp2V(pro)2]2+, [(MeCp)2V(pro)2]2+, [Cp2V(sark)]+, [(MeCp)2V(sark)]+, [Cp2V(sark)2]2+ a [(MeCp)2V(sark)2]2+. Struktura komplexů [Cp2V(pro)2]2+, [Cp2V(sark)]+, [(MeCp)2V(sark)]+, [Cp2V(sark)2]2+ a [(MeCp)2V(sark)2]2+ byla určena rentgenovou difrakcí. Struktura zbývajících komplexů [Cp2V(pro)]+, [(MeCp)2V(pro)]+ a [(MeCp)2V(pro)2]2+ byla navržena na základě výsledků EPR spektroskopie podle konstanty hyperjemného štěpení Aiso.
A study of interaction of cytostatik active vanadocene dichloride with amino acids containing secondary amino group
Keywords: vanadocene dichloride; amino acid; proline; sarcosine; EPR spectroscopy; RTG analysis; vanadocendichlorid; aminokyselina; prolin; sarkosin; EPR spektroskopie; RTG spektroskopie