Současná podoba lidového léčitelství v České Republice - Petruželková, Hana (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem práce je postihnout současnou podobu lidového léčitelství v České republice. Terénní výzkum byl zaměřen na osobnosti vybraných léčitelů, které byly podrobeny hlubší analýze. Na základě analýzy výpovědí zkoumaných léčitelů se autorka snaží zodpovědět stanovené výzkumné otázky. Autorka se například snaží zjistit, jakými léčitelskými schopnostmi léčitelé disponují, jakým způsobem léčí své pacienty, jaké jsou jejich inspirační zdroje nauk, ale zaměřuje se i na problematiku ekonomické stránky léčitelské činnosti. Autorka se také zaměřuje na otázku, jaký zastávají léčitelé postoj ke klasické medicíně, zda jsou léčitelské schopnosti dědičné a jak ovlivnila léčitelská činnost léčitelů jejich vztah k přátelům a rodině. Lidové léčitelství v sobě zahrnuje spojitost s magickým myšlením. Z tohoto důvodu se autorka zaměřuje na téma magického myšlení v oblasti léčení, kterému je magické chování přisuzováno. Práce obsahuje komparaci provedenou na základě teoretického uchopení šamanského léčení a informací o léčitelství nasbíraných při vlastním terénním výzkumu. Autorka se pokusila v tomto magicko-náboženském fenoménu o nalezení společných prvků s léčitelstvím a o nalezení společných prvků šamana a léčitele.
Current form of folk-art healing in the Czech Republic
Keywords: alternativní medicína; léčitelství; léčebné metody; léčitelé; magie; šamanismus; šamani; šamanské léčení; alternative medicine; healing; healing methods; healers; magic; shamanism; shamans; shamanic healing