Stanovení průniku benzínu a biopaliv pro zážehové motory do mazacího oleje - Hladík, Štěpán (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce analyzuje současný stav v oblasti biopaliv používaných v zážehových motorech a jejich vliv na životní prostředí. Dále jsou zde popsány možné způsoby průniku paliva do motorového oleje a metody jejich odhalování. V praktické části jsou změřeny koncentrace paliva E85 v oleji a benzínu Natural 95 v oleji přístrojem Spectro FDM Q600 Fuel Sniffer. Přístrojem podle Clevelanda je změřen bod vzplanutí v otevřeném kelímku, a to pro obě paliva v oleji. Získané výsledky jsou statisticky zpracovány a interpretovány.
Determination of the penetration of petrol and biofuels into engine oil for petrol engines
Keywords: Biopaliva; bioetanol; zážehový motor; motorový olej; Fuel Sniffer; bod vzplanutí; Biofuels; bioethanol; petrol engine; engine oil; Fuel Sniffer; flash point