Hrabě Ferdinand Johann Verdugo (1635-1672) jako hejtman Žateckého kraje - Leinveberová, Dita (Univerzita Pardubice, 2020)
Předkládaná diplomová práce pojednává o Ferdinandovi Johannovi hraběti Verdugovi (1635-1672), se zaměřením na jeho práci v úřadu Žateckého krajského hejtmana za panský stav, ve kterém působil v letech 1665-1667. Práce se zabývá fungováním úřadu samotného. Výzkum je založen na korespondenci, kterou hrabě Verdugo vedl s druhým jmenovaným hejtmanem za rytířský stav a krajským sekretářem Christianem Ferdinandem Ungarem, jež byl nepostradatelným článkem v hladkém fungování úřadu. Tito muži mezi sebou projednávali především záležitosti týkající se průtahu vojsk v kraji, výběru berní a zachování pořádku a míru v kraji. Mimo těchto povinností museli čelit také mimořádným záležitostem. Například urovnávat spory mezi poddanými, vrchností a městy.
The Count Ferdinand Johann von Verdugo (1635-1672), Kreishauptmann of the Žatec Region
Keywords: krajský hejtman; Žatecký kraj; 17. století; Ferdinand Johann hrabě Verdugo; regional governor (Kreishauptmann); Žatec region; 17th century; Ferdinand Johann The Count Verdugo