Syndrom vyhoření u sester pracujících na operačních sálech - Sedláčková, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část obsahuje přehledný souhrn literárních poznatků o syndromu vyhoření, a to jak obecných, tak se zaměřením na perioperační sestry. Dále faktory vedoucí ke vzniku tohoto syndromu, jeho příznaky, stádia a následné možnosti diagnostiky, ale i prevenci syndromu vyhoření. V teoretické části je popsána i profese perioperační sestry, její role a kompetence. Hlavním cílem této diplomové práce je zjištění míry výskytu syndromu vyhoření u sester pracujících na operačním sále. Pro výzkumnou část je použita kvantitativní metoda pomocí standardizovaného dotazníku, který byl tvořen dvěma bloky. Dotazník v první části obsahoval otázky vlastní tvorby a ve druhé části byl použit standardizovaný dotazník MBI. Výsledky dotazníkového šetření ukázaly, že u 6,8% respondentů se projevuje plně rozvinutý syndrom vyhoření a více jak polovina (51,3%) respondentů vykazuje známky vyhoření, především v oblasti sníženého osobního uspokojení (36,8%). Práce na operačním sále klade velmi vysoké nároky na výkon, dochází zde ke kumulaci stresorů s velkou fyzickou i psychickou náročností, a právě proto je práce perioperační sestry ohrožena vznikem syndromu vyhoření.
Burnout syndrome at nurses working in operating rooms
Keywords: syndrom vyhoření; perioperační sestra; rizikové faktory; diagnostika syndromu vyhoření; prevence syndromu vyhoření; MBI; burnout syndrome; perioperative nurse; risk factors; diagnosis of burnout syndrome; prevention of burnout syndrome; MBI