Možnosti odstraňování pesticidních přípravků a jejich reziduí na bázi halogenovaných aromatických sloučenin z kontaminovaných vod - Weidlich, Tomáš (My University, 2016)
V ČR a v Evropě jsou běžně používány moderní herbicidní přípravky na bázi aromatických halogenderivátů, které jsou po aplikaci v životním prostředí postupně degradovány. Hlavním problémem jejich použití je tvorba jednoduchých aromatických halogenderivátů, které jsou v životním prostředí dále jen velmi obtížně rozložitelné a mohou kontaminovat vodu. V příspěvku je ilustrována možnost jednoduché reduktivní dehalogenace těchto látek zakoncentrovaných sorpcí působením Al-Ni slitiny.
Possibilities for simple removal of pesticides and their residues based on halogenated aromatic compounds from contaminated water streams
Keywords: sorpce; dehalogenace; Al-Ni slitina; sorption; dehalogenation; Al-Ni alloy