Studium vlivu metody přípravy na strukturní, texturní a elektronové vlastnosti niklem modifikovaných TiO2 materiálů - Kozumplíková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou niklem dopovaných TiO2 fotokatalyzátorů, které byly připraveny dvěma odlišnými přípravami sol-gel metody lišícími se typem prekurzoru a teplotou kalcinace. Dopované fotokatalyzátory obsahovaly 0,2 nebo 1 % niklu v matrici. Cílem bylo přispět k pochopení hlubší souvislosti mezi strukturou materiálů a jejich fotokatalytickou aktivitou. Fotokatalytická aktivita Ni-TiO2 fotokatalyzátorů byla testována na modelové reakci fotokatalytického rozkladu vodného roztoku metanolu za vývoje vodíku. Předmětem studie u připravených Ni-TiO2 materiálů byly jejich strukturní, texturní a optické vlastnosti. Strukturní a texturní vlastnosti byly charakterizovány rentgenovou difrakční analýzou a Ramanovou spektroskopií. Optické vlastnosti byly studovány pomocí difúzně reflexní UV-VIS spektroskopie. Redukovatelnost povrchu fotokatalyzátorů byla zjištěna teplotně programovatelnou redukcí vodíkem. Výsledky byly diskutovány s publikovanou literaturou. V rámci diplomové práce bylo zjištěno, že příprava fotokatalyzátorů, použitá kalcinační a redukční teplota ovlivňují vlastnosti Ni-TiO2 materiálů, jako je fázové složení, velikost krystalitů, počty kyslíkových vakancí a defektů mřížky, které se pak odráží na fotokatalytické aktivitě připraveného Ni-TiO2 materiálu.
Study of the influence of preparation method on structural, textural and electronic properties of nickel modified TiO2 materials
Keywords: Ni-TiO2 fotokatalyzátor; sol-gel metoda; Ramanova spektrometrie; rentgenová difrakční analýza; difúzně reflexní UV-VIS spektroskopie; teplotně programovatelná redukce; fotokatalytický rozklad vodného roztoku metanolu; Ni-TiO2 photocatalysts; sol-gel method; Raman spectroscopy; X-ray diffraction analysis; diffuse-reflective UV/VIS spectroscopy; temperature - programmed reduction; photocatalytic decomposition of methanol-water solution