Šikana na základní škole - Kulakovová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce pojednává o problematice šikany, a to především šikany na základní škole. Popisuje její původ a příčiny a také se zaměřuje na vysvětlení základních pojmů, jako jsou druhy šikany a účastníci šikany. Nabízí také přehled jednotlivých vývojových stupňů šikany a její výskyt. Závěr teoretické části se věnuje následkům šikany a prevenci šikany. Součástí práce je i soupis organizací a předpisů zabývajících se prevencí a řešením případů šikany. Praktická část je založena na dotazníkovém šetření mezi žáky základní školy v Ledči nad Sázavou, s cílem zmapovat zde výskyt šikany.
Bullying at elementary school
Keywords: šikana; oběti; agresoři; sociální vztahy; škola; děti; násilí; bullying; victims; aggressors; social relationships; school; children; violence