Znalost aktualizovaných guidelines pro kardiopulmonální resuscitaci u všeobecných sester - Pšádová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2018)
Práce je zaměřena na úroveň znalostí všeobecných sester o kardiopulmonální resuscitaci. Hlavním tématem teoretické části práce je tedy neodkladná první pomoc, především kardiopulmonální resuscitace, její historie, vývoj a nejnovější postupy. Praktická část je zaměřena na průzkum vědomostí týkajících se aktualizovaných guidelines ke kardiopulmonální resuscitaci u všeobecných sester. Průzkum byl uskutečněn prostřednictvím anonymního dotazníku se znaky vědomostního testu. Dotazníkové šetření probíhalo v nejmenované krajské nemocnici na lůžkových odděleních chirurgického a interního typu a na ambulancích. Z výsledků průzkumu vyplynulo, že zúčastněné všeobecné sestry zvládly dotazník vyplnit s průměrnou úspěšností 70 % a nejvíce nedostatků měly v oblasti týkající se problematiky TANR, AED a v oblasti poskytování KPR dětem.
Actual guidelines for cardiopulmonary resuscitation knowledge among general nurses
Keywords: kardiopulmonální resuscitace; guidelines; náhlá zástava oběhu; všeobecná zdravotní sestra; cardiopulmonary resuscitation; guidelines; sudden cardiac arrest; general nurse