Studium ortho efektu při bazicky katalyzované cyklizaci 1-(2-methoxykarbonylfenyl)-3-(2-X-fenyl)triazenů - Bauerová, Ingrid (Univerzita Pardubice, 1997)
Bylo syntetizováno jedenáct modelových 1-(2-methoxykarbonylfenyl)-3-(2-X-fenyl)triazenů. Jejich struktura a čistota byla ověřena UV a 1H NMR spektroskopií a pomocí HPLV a elementární analýzy. Kinetika cyklizace byla změřena ve vodně methanolických pufrech. Hodnoty pH byly určeny potenciometricky. Jako cyklizyční produkt byl identifikován 3,4-dihydro-3-(2-X-phenyl)benzo[e][1,2,3]triazin-4-on.
Study of ortho effect on base catalysed cycklisation of 1-(2-methoxycarbonylphenyl)-3-(2-X-phenyl)triazenes
Keywords: triazeny; cyklizace; reakční kinetika