Konsumgesellschaft - heute und morgen - Bourová, Ilona; Stružinská, Jitka (Univerzita Pardubice, 2001)
Článek se zabývá problematikou konzumní společnosti dneška a zítřka. V úvodu nastiňuje vývoj utváření volného času ve společnosti od padesátých let až po současnost. Na základě výzkumu patří elektronická média společně s telefonováním k nejrozšířenější formě lidské zábavy, avšak i touha po klidu a "nic nedělání" se postupně stávají jejich konkurencí. Na základě použitých pramenů předkládáme několik možných typů aktivit, kterými lze obohatit volný čas, probudit v člověku sociální angažovanost a změnit jeho konzumní způsob života a myšlení. Těžiště článku však tvoří kapitoly zabývající se dalším vývojem konzumní společnosti, představuje na základě současných aktivit v Německu několik možných řešení a projektů, jak odvrátit člověka od přetechnizované společnosti k přirozenému způsobu života, změnit jeho způsob myšlení a potřebu honby za majetkem a nadbytkem.
Keywords: konzumní chování; společnost; Volný čas; aktivity