Problematika výskytu kůrovce v Krkonoších - Janouchová, Šárka (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá problematikou výskytu kůrovce v Krkonoších. První část práce je věnována obecnému úvodu do problematiky kůrovce. V části druhé se práce zaměřuje na legislativu, která se týká ochrany lesů před biologickými škůdci, vymezuje stavy výskytu škodlivých činitelů a určuje povinnosti vlastníků lesa. Následující část je věnována popisu lýkožrouta smrkového. Dále je v práci také analyzován výskyt kůrovce současně s jeho negativním působením na lesní porosty a také podmínky jeho přemnožení. V závěru jsou vyhodnoceny jednotlivé způsoby zabývající se ochranou proti kůrovci a informace o současné situaci v Krkonošském národním parku.
Problems of occurrence of the bark beetle
Keywords: kůrovec; lýkožrout smrkový; smrk; Krkonošský národní park; bark beetle; spruce bark beetle; spruce; Giant Mountains National Park