Pes v kontextu rodinných vztahů - Lenderová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 1999)
Pes dotváří rodinu a udržuje její konzistenci. Většina rodin si psa pořídila v neobvyklých situacích, ve chvílích změn, krizí, pocitů osamělosti. Snad nejvíce oceňovanou vlastností psa je jeho schopnost naslouchat bez jakýchkoli soudů a hodnocení a stálé pozitivní naladění na svého pána. Pes je zdrojem pocitu bezpečí, důvěry a opětované lásky, je pojítkem mezi jednotlivými členy rodiny. Přítomnost psa v rodině značně ovlivňuje vývoj a změny postojů k přírodě, životnímu prostředí, i k lidem.
Keywords: rodiny; rodinný život; pes; vztahy; význam