Specifika ošetřovatelské péče o pacienta židovského vyznání - Zábojníková, Jana (Univerzita Pardubice, 2012)
Tématem mé bakalářské práce jsou "Specifika ošetřovatelské péče o pacienta židovského vyznání". Teoretická část je zaměřená na multikulturní ošetřovatelství a především na specifika ošetřovatelské péče, která se odvíjí od židovské historie, náboženské praxe a také od židovských tradic a svátků. Na teoretickou část navazuje výzkum, který proběhl formou dotazníku, jenž byl určen zdravotním sestrám. Dotazník zjišťuje zájem a povědomí o židovské kultuře, jejích specificích při ošetřování pacienta v nemoci a smrti. Na konci práce je diskuze shrnující výsledky výzkumu.
Specifics of nursing care for patients of Jewish religion
Keywords: multikulturní ošetřovatelství; judaismus; Židé; ošetřovatelská péče; posttraumatická stresová porucha; multicultural nursing; judaism; Jews; nursing care; posttraumatic stress disorder