Izotachoforetické stanovení denatonia - Čillíková, Erika (Univerzita Pardubice, 2022)
Denaturácia v zmysle znehodnotenia potravín sa používa hlavne na denaturáciu alkoholu aby sa stal nevhodným na ľudskú spotrebu. Robí sa pridaním jedného či viacerých denaturačných činidiel do syntetického alkoholu. Denaturuje sa rôznymi činidlami, z ktorých jedno je denatónium benzoát alebo Bitrex, najhorkejšia látka na svete, ktorú poznáme. Pridáva sa do množstva produktov od domácností po automobilový priemysel. V práci je prehľad metód na stanovenie tohoto denaturantu ako aj jeho stanovenie katiónovou izotachoforézou.
Isotachophoretic determination of denatonium
Keywords: izotachoréza; denaturácia; denatónium benzoát; denaturovaný alkohol; isotachophoresis; denaturation; denatonium benzoate; denaturated alcohol