Srovnání různých typů MS lepidel - Štefánek, Pavel (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou UV stárnutí polymerů a srovnáním pevnostních charakteristik u různých typů MS lepidel na různých typech adherendů. První část práce se věnuje problematice MS lepidel, a to konkrétně vlastnostem, vytvrzování a aplikaci MS lepidel. V další části je věnována pozornost stárnutí polymerů, kde jsou rozebrány jednotlivé faktory, jako vliv kyslíku, UV-záření, vody, ozonu, teploty a větru. V závěru této části je stručně popsáno zkušebnictví, hodnocení pevnosti lepených spojů dle normy ČSN EN 1465 a měření změny barevnosti. Pro experimentální část bylo vybráno celkem šest MS lepidel. U těchto lepidel byly testovány mechanické vlastnosti lepených spojů pro různé typy adherendů a pevnost v tahu jednotlivých MS lepidel za různých podmínek. V neposlední řadě byly změřeny charakteristické teploty pomocí měření TMA a DMA spolu s modulem pružnosti při různých teplotách, které byly následně porovnány mezi sebou.
Comparsion of various types of MS adhesives
Keywords: MS lepidla; adherendy; odolnost proti povětrnosti; pevnost ve smyku; pevnost v tahu; MS adhesives; adherends; weather resistance; shear strenght; tensile strenght