Experimentální analýza navrženého vodonepropustného drátkobetonu - Suchánek, Vladimír; Slováček, Matěj (Česká betonářská společnost ČSSI, 2016)
Tento článek se zabývá popisem vývoje vodonepropustného drátkobetonu (vhodného zejména pro betonová ostění tunelových staveb) – ve spolupráci s dodavatelem betonu. S ohledem na nově vydané dokumenty byly navrženy dvě receptury vodonepropustného betonu doplněného ocelovými a polypropylenovými vlákny. Receptury byly navrženy podle různých přístupů (normový / dle rakouské směrnice), a liší se pouze v různých hmotnostních dávkách jednotlivých složek. Se zřetelem na generální požadavky na ostění tunelů (požární odolnost, chemická stabilita, pevnost, nepropustnost, přilnavost) byly u obou receptur stanoveny pevnostní a přetvárné vlastnosti, trvanlivostní parametry (hloubka průsaku tlakovou a stojatou vodou, mrazuvzdornost, odolnost povrchu cementového betonu proti působení vody a chemických rozmrazovacích látek, hloubka průniku chloridů) a odolnost proti působení extrémních teplotních namáhání. Normové zkoušky byly doplněny i nenormovým testováním.
Experimental Analysis of the Proposed Watertight Steel Fibre Reinforced Concrete
Keywords: Vodonepropustný drátkobeton; hloubka průsaku tlakovou vodou; Watertight Steel Fibre Reinforced Concrete; Depth of Penetration of Water Under Pressure