Porovnání škál hodnotících kognitivní funkce u seniorů - Smolíková, Libuše (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce je věnována problematice stáří se zaměřením na hodnocení kognitivních schopností seniorů a porovnání škál k vyšetření kognitivních funkcí. Teoretická část se zabývá stářím, změnami a chorobami ve stáří, funkčním hodnocením geriatrického pacienta, stavy s porušenou kognicí a metodami posuzování kognitivních schopností. Praktická část zjišťuje úroveň kognice v náhodně zvoleném souboru. Dále se zabývá porovnáním škál MoCA (Montreal Cognitive Assessment) a MMSE (Mini Mental State Examination) k vyšetření kognitivních funkcí. Výsledky hodnocení kognitivních funkcí za pomocí rozdílných škál se liší. MoCA test se ukazuje jako citlivější nástroj k hodnocení změn kognitivních funkcí a vhodnější k vyhledávání časných stadií těchto poruch.
The comparison of scales evaluating senior's cognitive functions
Keywords: senioři; funkční hodnocení; kognitivní funkce; kognitivní testy; MMSE; MoCA; seniors; functional assessment; cognitive functions; cognitive tests