Mediální obraz Polska a Poláků v roce 2012 v denním tisku - Adamiecová, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce má posoudit pomocí analýzy článků jaký obraz o Polsku si vytvoří český čtenář z deníku Lidových novin za rok 2012. Cílem je zjistit jaká témata, osoby novináři popisují nejčastěji a jak je prezentují českému čtenáři. V teoretické části se věnuji pojmu jazykový obraz světa, stereotypu a metafoře, které jsou jeho součástí. Dále přibližuji vznik a funkci masových médií. Ke konci popisuji krátce deník Lidové noviny. V praktické části je provedena analýza 9 článků, které jsou rozděleny do tří skupin. Na základě těchto analýz ukážu, jakým způsobem prezentují Polsko tedy jaký obraz o Polsku nebo Polácích čeští novináři vytvářejí a jakým způsobem ho prezentují.
Media Representation of Poland and the Poles in 2012 Daily Press
Keywords: tisk; Polsko; mediální obraz; print; Poland; medial picture