Propionibacterium acnes - Karásková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou a onemocněními způsobenými bakterií Propionibacterium acnes. Popisuje i základní charakteristiku rodu Propionibacterium, jejich metabolismus a produkci významných látek včetně vitaminu B12 a kyseliny propionové. Důraz je kladen i na léčbu onemocnění vzniklých z důvodu působení této bakterie na lidský organismus. V neposlední řadě je zde uvedena i tvorba biofilmu a jeho význam.
Propionibacterium acnes
Keywords: propionibacterium acnes; kyselina propionová; vitamin B12; acne vulgaris; biofilm; antibiotika; rezistence; chronické onemocnění; bakteriofágy; propionibacterium acnes; propionic acid; vitamin B12; acne vulgaris; biofilm; antibiotics; resistence; chronic diseases; bacteriophages