Reflection of Elizabethan society in Shakespeare`s plays "Much ado about nothing" and "Love`s labours lost" - Ročkaiová, Alena (Univerzita Pardubice, 2003)
Cílem práce je analyzovat Shakespearovy hry, konkrétně komedie "Mnoho povyku pro nic" a "Marná lásky snaha" v jejich dobovém kontextu a posoudit, do jaké míry byl Shakespeare ovlivněn společností, prostředím a dobou, v nichž tvořil. Na konkrétních příkladech pak ilustruje, nakolik se v těchto komediích odráží dobová realita, společnost, zvyky, móda, názory a přesvědčení lidí alžbětinské společnosti.
Obraz alžbětinské společnosti v Shakespearových komediích "Marná lásky snaha" a "Mnoho povyku pro nic"
Keywords: Anglická literatura; Shakespeare, William; divadelní hry; komedie; alžbětinské drama; Anglie; společnost