Účinnost (úrokového, úvěrového, kurzového kanálu) transmisního mechanismu ČNB - Holubová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato diplomová práce má za cíl posoudit platnost účinnosti vybraných kanálů transmisního mechanismu České národní banky v současných podmínkách. Konkrétně provádí analýzu úvěrového, úrokového a kurzového kanálu. Práce vychází z vymezení transmisního mechanismu, současného stavu vědeckého poznání a metodiky zkoumání dat. K analýze vzájemných vztahů uvažovaných proměnných v rámci jednotlivých kanálů používá ekonometrické metody, konkrétně Engle-Grangerův kointegrační test a Grangerův test kauzality. Na základě výsledků práce je tvůrcům měnové politiky doporučeno využívat k žádoucím změnám inflace kanál úvěrový a úrokový.
The Effectiveness (interest, credit, exchange rate channels) of the Czech National Bank's transmission mechanism
Keywords: transmisní mechanismus; úrokové sazby; Česká národní banka; kointegrace; Grangerova kauzalita; transmission mechanism of monetary policy; interest rates; The Czech National Bank; cointegration; Granger causality