Znalosti všeobecných sester o preanalytické fázi při odběru žilní krve - Kašparová, Monika (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na vědomosti všeobecných sester o preanalytické fázi při odběru žilní krve. Práce je rozdělena na dvě části teoretickou a výzkumnou. Teoretická část obsahuje informace o fyziologii krve, jednotlivých fázích laboratorního procesu se zaměřením na preanalytickou fázi a zdroje její variability před odběrem, při odběru i po odběru žilní krve a na část zaměřenou na edukaci a kvalitu a bezpečnost ve zdravotnictví. Výzkumná část prezentuje analýzu výsledků, která byla získána z dotazníkového šetření. Výsledky šetření jsou vyhodnoceny v grafech a tabulkách, ze kterých lze posoudit znalosti všeobecných sester z chirurgických a interních oborů. Výstupem z bakalářské práce je edukační materiál pro všeobecné sestry.
General nurses´ knowledge of the preanalytical stage of venous blood collection
Keywords: všeobecné sestry; žilní krev; laboratorní proces; preanalytická fáze; kvalita péče; general nurses; venous blood; laboratory processing; preanalytical phase; quality of care