Syndrom vyhoření v profesi sestry pečující o pacienty s Alzheimerovou chorobou - Chvojková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou výskytu syndromu vyhoření v profesi sestry pečující o pacienty s Alzheimerovou chorobou. Práce je tvořena částí teoretickou a praktickou. V teoretické části je pozornost věnována dvěma hlavním celkům, jimiž jsou syndrom vyhoření a Alzheimerova choroba. Poslední kapitola pojednává o specificích ošetřovatelské péče o pacienta s touto nemocí. Praktická část popisuje metodiku průzkumu, který byl realizován pomocí standardizovaného dotazníku Maslach Burnout Inventory doplněného o dotazník vlastní tvorby, a prezentuje výsledky získané dotazníkovým šetřením. Hlavním průzkumným cílem této práce bylo zjistit výskyt syndromu vyhoření u sester pečující o pacienty s demencí Alzheimerova typu.
Burnout syndrome in the profession of nurse caring for patients with Alzheimer's disease
Keywords: Alzheimerova choroba; demence; profese sestry; stres; syndrom vyhoření; Alzheimer's disease; dementia; nurse profession; stress; burnout syndrome