Výtvarná kultura vesnických domů v okolí Hradce Králové od závěru 19. století do počátku 20. století. - Pohlová, Lada (Univerzita Pardubice, 2019)
Záměrem práce je představit umělecký výraz vesnické architektury v okruhu Hradce Králové od závěru 19. století do počátku 20. století. Vymezena je na vesnice zhruba do 15 kilometrů od tohoto krajského města. V závěrečném úseku je vytvořen Katalog staveb, který charakterizuje vybrané objekty. Každou stavbu doprovází mapové vyobrazení, fotodokumentace a detailní popis.
Art culture of village houses surroundings around Hradec Králové from the late 19th century until the early 20th century.
Keywords: vesnická architektura; Hradec Králové; 19. a 20. století; rural architecture; Hradec Králové; 19th and 20th century