Kinetická studie reduktivní alkylace a výroba cyklopentylaminu - Doležal, Petr (Univerzita Pardubice, 2007)
Byla studována kinetika katalytické reduktivní aminace cyklopentanonu v poloprovozním autoklávu PAAR. Jako hlavní intermediát byl detekován N-cyklopentyliminocyklopentan. Za podmínek reakce tento intermediát prakticky netvoří nežádoucí N,N-dicyklopentylamin, ale podléhá pomalé hydrolýze za vzniku žádoucího produktu cyklopentylaminu a výchozího cyklopentanonu. Na základě naměřených dat byl navržen kinetický model hydrogenační aminace cyklopentanonu.
Kinetic of reductive alkylation and manufacturing of cyclopentylamine
Keywords: cyklopentanon; cyklopentylamin; heterogenní katalytická reduktivní alkylace; kinetické modely