Rückwirkung des ČD-Bahnunterwerkes 25 kV, 50 Hz auf die Ausbreitung des Rundsteuersignals - Hlava, Karel (Univerzita Pardubice, 2002)
Referát analyzuje výpočet elektrických parametrů filtračně-kompenzačních zařízení (FKZ) pro trakční napájecí stanice Českých drah (ČD). Je rozebírána situace, kdy by se kmitočet hromadného dálkového ovládání (HDO) v budoucnu lišil od dnešní hodnoty 216,7 Hz, avšak ležel by v mezích od 150 Hz do 250Hz. Odvozené výrazy dovolují výpočet číselných hodnot vstupní reaktance trakční napájecí stanice jako celku pro čtyři možné hodnoty kmitočtu HDO. Použití obecně platných vzorců je ukázáno na pěti číselných příkladech.
Keywords: trakční soustavy; napájecí stanice; elektrické parametry; signály; šíření; dálkové ovládání; České dráhy