English sentence adverbials in newspaper reports - Doležalová, Renata (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá příslovečnými určeními v novinových zprávách. V teoretické části práce je definováno pojetí příslovečných určení, zvláště je pozornost věnována tzv. disjunktům a konjunktům. Následně se tato část zaměřuje na typické znaky jednotlivých příslovečných určení, sémantické vlastnosti, formu a pozici ve větě. V praktické části jsou poznatky z teorie aplikovány na samotnou analýzu s ohledem na funkce příslovečných určení ve zkoumaném typu diskurzu. Účelem je stanovit četnost výskytu vybraných příslovečných určení v novinových zprávách.
Anglická příslovečná určení v novinových zprávách
Keywords: příslovečná určení; disjunkty; konjunkty; novinové zprávy; sentence adverbials; stance adverbials; linking adverbials; newspaper reports